Laden Evenementen

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is een effectieve behandeling voor het leren omgaan met stress, vermoeidheid en pijn. Deze therapie is gebaseerd op de training Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR), die in een ziekenhuis ontwikkeld is door Jon Kabat-Zinn. In deze training leren deelnemers om te gaan met hun pijn- en angstklachten door het trainen van hun aandacht. Later is de therapie door Segal, Williams en Teasdale doorontwikkeld voor mensen met recidiverende depressieve klachten en het verminderen van rumineren (MBCT).

De therapie heeft twee doelen: deelnemers leren vaardigheden te ontwikkelen die kunnen leiden tot vermindering van depressie, vermoeidheid, stress, angst en pijn, en ze leren een andere houding aan te nemen tegenover langer bestaande psychische en lichamelijke klachten. In de MBCT worden oefeningen toegepast uit meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, concentratietaken, mindful exposure, cognitieve therapie en uit de ontspanningsfysiologie.

Wat leer je?
Je leert MBCT kennen als een effectieve werkwijze en neemt kennis van mindfulness door ervaring en plenaire bespreking, waarbij je leert welke grondhouding nodig is om hiermee te kunnen werken. Afhankelijk van je individuele ervaring ben je na afloop in staat deze therapie toe te passen bij mensen met een ernstige ziekte. Je doorloopt het gehele 9-weekse programma (MBCT in medische setting) in 4 dagen, oefent via rollenspel en krijgt feedback. In deze cursus leer je de overeenkomsten en verschillen tussen de oorspronkelijke MBCT en MBCT in een medische setting.

Doelgroep
Je hebt al ervaring in het werken in een medische setting. Je hebt zelf al een 8-weekse basiscursus MBSR of MBCT gevolgd als deelnemer of professional. Je intentie is om mindfulness toe te gaan passen in een medische setting.
Je bent al bekend met het MBCT-boek ‘Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, Segal, Williams en Teasdale’ (liefst tweede of latere editie 2013). Deze cursus is ook geschikt voor psychotherapeuten en Klinisch psychologen die aan bovenstaande eisen voldoen.

Feiten
Omvang: 3 woensdagen van 13.30 – 20.30 uur en 1 zaterdag van 9.30 – 16.30 uur
Datums: 15 januari, 12 februari, 14 maart, 8 april 2020
Locatie: HDI Bilthoven
Docent: bc. Coen Völker

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie en het inschrijven voor de cursus.