25e NVPO Congres2018-11-08T09:00:32+00:00

25e NVPO Congres
Ik ga dood maar nu nog even niet: wat betekenen de medische ontwikkelingen voor de patiënt

Deadline abstract inzending
Dien uw programma bijdrage in voor het 25e NVPO Congres
0
0
0
0
dagen
0
0
uur
0
0
min
0
0
sec

Het 25e congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) vindt plaats op vrijdag 15 maart 2019 in Hogeschool Domstad te Utrecht. Dit jaar een extra bijzonder congres, want het is het 25ste congres! Het thema van de 25ste editie van het congres is Ik ga dood maar nu nog even niet: wat betekenen de medische ontwikkelingen voor de patiënt’.

Tijdens het jaarlijkse NVPO-congres worden bezoekers op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, onderzoek en beleid binnen de psychosociale oncologie. De deuren zijn geopend voor alle psychologen, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, (para)medici, onderzoekers, beleidsmakers of anderen die werkzaam zijn in zorg, onderzoek of beleid voor patiënten met kanker. Het thema van het congres is ‘Ik ga dood maar nu nog even niet: wat betekenen de medische ontwikkelingen voor de patiënt’’. De scheidslijn tussen genezing en een doodvonnis is bij de ziekte kanker aan het vervagen. Er is een langzaam groeiende groep patiënten die niet meer kunnen genezen, maar met de juiste behandeling soms nog jaren kunnen leven. Deze patiënten hebben uitzaaiingen, maar houden dankzij nieuwe medicijnen of herhaalde behandelingen de ziekte onder controle.

Tijdens het NVPO-congres 2019 zal worden ingegaan op deze ontwikkelingen. Wat zijn de gevolgen voor de patiënt en diens omgeving op sociaal, psychologisch en financieel gebied? Hoe ga je hier als zorgverlener mee om?

Ochtendprogramma

We openen het NVPO congres met een presentatie van prof. dr. Hans Clevers. Als hoogleraar moleculaire geneeskunde verbonden aan het Hubrecht Instituut te Utrecht en een van de oprichters van Oncode kan hij als geen ander inzicht geven in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (langdurige) palliatieve behandeling voor patiënten met kanker. Na dit overzicht krijgen verschillende sprekers het woord. Prof. dr. Judith Prins, klinisch psycholoog en hoogleraar medische psychologie, zal ingaan op de angst die patiënten ervaren over dat de behandeling niet meer effectief is of dat de ziekte weer actief wordt. Snowboardster Bibian Mentel, winnaar van drie gouden medailles op de paralympische winterspelen en in de afgelopen 18 jaar meerdere keren gediagnosticeerd met kanker, zal vanuit haar eigen ervaringen ingaan op het leven met een kanker als ‘chronische’ ziekte.

Tijdens de lunchpauze kunt u zich laten informeren over actueel en lopend wetenschappelijk onderzoek door het bekijken van posters en het bijwonen van de posterpresentaties. Als lid van de NVPO kunt u tevens aansluiten bij de algemene ledenvergadering.


Middagprogramma

Na de lunch vinden de workshops en het wetenschappelijk middagsymposium plaats. Prof. Eveline Bleiker is de keynote spreker van het wetenschappelijke middag symposium. Daarna zullen andere onderzoekers hun werk presenteren.

Parallel aan het wetenschappelijk middagsymposium vinden een veelzijdigheid aan workshops plaats:

  • Angst naar kanker door Coen Völker, auteur van het boek angst na kanker.
  • Aanpassingsstoornissen door Tineke Vos, psychiater in Haaglanden MC en voorzitten van de richtlijnwerkgroep Aanpassingsstoornissen bij kanker.
  • Zelfzorg professional door Marike Lub, medisch psycholoog bij Haaglanden MC.
  • Zingeving door Eline Aukema, psycholoog en hoofd van het Ingeborg Douwes Centrum.

Het congres wordt aan het einde van de middag afgesloten met de uitreiking van de NVPO-award en de posterprijs. Daarna is er gelegenheid om met een hapje en drankje na te praten.

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen & Psychotherapeuten (FGzPT)
  • Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (NIP)
  • Registerplein (voorheen BAMw)
  • Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ)
  • Verpleegkundige en verzorgende (V&VN)
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)

NVPO congrescommissie 2019

Vera Atema
Femke Jansen
Chantal Lammens
Maikel Mocking
Belle de Rooij
Miranda Velthuis (voorzitter)

Congres secretariaat

Congress Care | Europalaan 16 | Postbus 440 | 5201 AK ‘s-Hertogenbosch | www.congresscare.com | info@congresscare.com | +31(0)73 6901415