Conclusie Minister Schippers: Psychosociale zorg is onlosmakelijk onderdeel van de behandeling van een ernstige somatische aandoening

Leestijd: 2 min


Op 27 oktober jl. heeft Minister Schippers het rapport ‘Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen’ toegestuurd aan de Tweede Kamer. De minister formeerde afgelopen zomer een werkgroep naar aanleiding van gesprekken met en werkbezoeken bij verschillende partijen in het (psychosociale) zorgveld, waaronder patiënten en behandelaren. De NVPO heeft, als wetenschappelijke beroepsvereniging voor de psychosociale oncologische zorg, deelgenomen aan deze werkgroep. De conclusie van het rapport en de minister is dat psychosociale zorg een onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling van een ernstige somatische aandoening. Ook wat betreft de financiering. Er is consensus over hoe deze zorg er in het huidige stelsel uit dient te zien, en daarnaast over het feit dat dit in de praktijk nog niet altijd zo werkt. De minister geeft aan dat dit rapport dan ook geen eindpunt is, maar een startpunt voor het verbeteren van de psychosociale zorg bij ernstige somatische aandoeningen. De betrokken partijen bij de totstandkoming van het rapport, waaronder de NVPO, komen binnenkort bij elkaar om de bevindingen en aanbevelingen van de werkgroep nader te bespreken en afspraken te maken over verschillende taken en verantwoordelijkheden. Wij houden u graag op de hoogte.

 

Het volledige rapport en de aanbiedingsbrief van Minister Schippers kunt u downloaden door op de links te klikken.

 

Hier vindt u tevens het persbericht van KWF als reactie op het rapport.

 

Ook het NRC besteed aandacht aan het rapport, tezamen met een interview met een patiënt en hoogleraar Judith Prins. Dit is te lezen via Blendle (zie onderstaande links).