Dr. Mariska den Heijer ontvangt het NVPO-Stipendium 2015

Leestijd: 2 min


stipendium_mariskaDe redactie van het handboek ‘Psychologische Patiëntenzorg in de Oncologie’ besteedt sinds enige jaren de opbrengst van dit boek aan een Stipendium. Ook dit jaar is tijdens het NVPO congres (20 maart jl.) het Stipendium uitgereikt en deze keer door Dr. Mariska den Heijer in ontvangst genomen. Sinds 2009 is zij werkzaam als medisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker in het Erasmus MC in Rotterdam.

 

In haar aanvraag legt Mariska uit dat er binnen de psychosociale oncologie steeds meer mindfulness trainingen worden aangeboden aan patiënten met verschillende vormen van kanker. Mindfulness oefeningen kunnen (ex-)kankerpatiënten en hun naasten helpen om beter om te gaan met zorgen, spanningen en depressieve klachten. Graag zou Mariska mindfulness oefeningen meer willen toepassen in de kliniek, met name in de setting van onco-genetica. Mensen met een erfelijke aanleg voor kanker, zo schrijft Mariska, worden geconfronteerd met complexe keuzes over preventieve operaties, het informeren van familieleden en/of kinderen. Mindfulness oefeningen zouden kunnen helpen om angsten en spanningen te verminderen waardoor mensen met meer zelfvertrouwen deze keuzes zouden kunnen maken.

 

Mariska gaat het Stipendium dan ook gebruiken om een cursus Mindfulness Based Cognitieve Gedragstherapie te financieren. Uiteindelijk wil Mariska deze kennis gebruiken om wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness binnen verschillende fases/settings van de onco-genetica uit te voeren.