Door: Amber Daniëlle Zegers, MSc
Eerder dit jaar schreef ik een verslag over de ECRN Research Day. Sindsdien heb ik mijn pen verwisseld voor een gezonde portie daadkracht: ik ben lid geworden van de NVPO en heb mij gecommitteerd aan het ECRN. Samen met mijn ECRN teamleden organiseerde ik de Praktijkdag bij het Centrum voor Kwaliteit van Leven (CKvL) binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Het CKvL is een uniek centrum binnen het Antoni van Leeuwenhoek, waarin alle ondersteunende zorg tijdens en na de behandeling van kanker is gecentraliseerd. Op 25 november kwamen circa 20 jonge onderzoekers bijeen om vier zorgprofessionals te horen spreken over hun werk binnen het CKvL.
Francesco Kortekaas (geestelijke verzorging) sprak over kanker als een ‘bestaansbeving’. Hij benadrukte dat iedereen een levensbeschouwing heeft, ongeacht zijn of haar religieuze affiliatie. In een geseculariseerde samenleving werkt dat drempelverlagend: de deur staat open om te praten over het leven. Marja Brosky (transferverpleegkunde) vertelde over het ziekenhuisontslag: het lijkt bij veel patiënten én artsen een latente zorg voor later. Totdat het zover is. Transferverpleegkundigen bieden helderheid en richting tijdens dit proces. Judith Kunst (medisch maatschappelijk werk) vertelde over eigenheid. Voor sommigen ligt ‘eigenheid’ in prachtige haren, of in een energieke persoonlijkheid. Kanker discrimineert niet. Soms pakt het alles af. Medisch maatschappelijk werk biedt steun. Tot slot vertelde Denise Homan (diëtiek) met ambitie over de complexiteit van het vinden van de juiste voeding (en toediening) voor kankerpatiënten.
Iedere zorgprofessional presenteerde aan het einde van zijn of haar praatje een prangend praktijkprobleem. Het was aan ons, de early career researchers, om een onderzoekstechnisch antwoord te bedenken. De groep “inclusieve geestelijke verzorging voor islamitische migranten in Nederland” won. Het was niet zozeer de overwinning, maar de verdieping in onderwerpen buiten onze expertise, die het zoetste smaakte.
We sloten de dag af met een rondleiding door het CKvL. Wat mij duidelijk werd is dat deze mensen hart hebben voor de psychosociale oncologie: een organisch verlengde van de NVPO!