Stelling: ER ZIJN BELANGRIJKERE ONDERWERPEN TE BESPREKEN MET PATIËNTEN TIJDENS EN NA KANKER DAN SEKSUALITEIT

Leestijd: 2 min


Zoals gebruikelijk is het laatste nummer van het jaar van ‘Psychosociale Oncologie’ een thema-editie. Dit jaar brengen we een speciaal gecombineerd themanummer uit, in samenwerking met het Tijdschrift voor Seksuologie. Het thema is: Seksualiteit en kanker. Net als in voorgaande jaren willen wij u een prikkelende stelling voorleggen en u vragen hierop te reageren.

Doordat kanker vroeger kan worden opgespoord en beter kan worden behandeld, overleven meer mensen deze ziekte. Daardoor is er meer aandacht voor de kwaliteit van leven na kanker. Seksualiteit is een van de aspecten van kwaliteit van leven.

Wanneer het gaat over de gevolgen van anti-kankerbehandeling voor seksualiteit, wordt vaak in eerste instantie alleen aan kankertypes gedacht die direct met de erogene of genitale zones te maken hebben (zoals borstkanker, gynaecologische kanker of prostaatkanker). Echter, de diagnose en behandeling van iedere vorm van kanker kan leiden tot seksuele problemen. Denk hierbij aan plotse menopauze als gevolg van chemotherapie, een veranderd lichaamsbeeld na chirurgie, of het wisselen in rol van gezond mens naar patiënt naar vervolgens ex-kankerpatiënt

Problemen met intimiteit, geen zin meer hebben in seks, pijn tijdens het vrijen; zijn dat problemen waar het over moet gaan tijdens of na de behandeling van kanker? Moet een gesprek over seksualiteit en intimiteit bovenaan de prioriteitenlijst staan? Of zijn er belangrijkere zaken te bespreken, zoals de effectiviteit van behandeling, terugkeer naar werk, hoe te leven met constante vermoeidheid of (neuro)psychologische klachten? Zijn er bepaalde leeftijdsgroepen voor wie het minder belangrijk of juist belangrijker is de seksuele gevolgen te bespreken? En wie bepaalt welke onderwerpen worden besproken? Graag leggen wij u onderstaande stelling voor:

 

Er zijn belangrijkere onderwerpen te bespreken MET patiënten TIJDENS EN NA KANKER dan seksualiteit

Laat uw mening horen!
Uw reactie ontvangen wij graag via redactie@nvpo.nl. Tevens kunt u via sociale media als Twitter en LinkedIn reageren. De reacties zullen gebundeld worden verwerkt in het themanummer, de vierde editie van ‘Psychosociale Oncologie’ van dit jaar.