Kanker is meer dan een tumor: Online symposium over leven met kanker

Leestijd: 2 min


In het wetenschappelijke onderzoek naar kanker gaat veel aandacht naar het bestrijden van de tumor, en veel minder naar de psychische en sociale gevolgen. NEMO Kennislink lanceert daarom een nieuw thema met tientallen artikelen. De lancering vindt plaats tijdens een online symposium ‘Leven met Kanker’ op maandag 29 juni, waarin diverse experts aan het woord komen. Het idee voor het thema is bedacht door voormalig hoofdredacteur Sanne Deurloo, die 29 juni 2019 overleed aan borstkanker.

De 25 artikelen op NEMO Kennislink stellen de patiënt centraal. Aan het woord komen (ex)-patiënten, naasten en mantelzorgers, maar ook professionele zorgverleners en wetenschappers. Met het thema en het symposium wil NEMO Kennislink het onderzoek naar de psychosociale kant van kanker extra belichten en laten zien waar wetenschap en dagelijkse praktijk elkaar raken. Deelname aan het symposium is gratis, aanmelden vooraf is verplicht. Het symposium start om 14.30 uur, en eindigt om 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.nemokennislink.nl

Enkele vragen uit het thema:

  • Wat als je kanker krijgt op jonge leeftijd?
  • Hoe vertel je je kind dat je doodgaat?
  • Wat doe je met je leven als je terminaal verklaard bent?

Psychosociale aspecten van kanker
Tijdens het symposium zullen Judith Prins (hoogleraar Medische Psychologie, Radboudumc), Olga Husson (onderzoeker Nederlands Kanker Instituut) en Ellen Dreezens (rouwdeskundige) ingaan op de psychosociale aspecten van kanker. Kort gezegd: alles waar kankerpatiënten en hun naaste omgeving mee te maken krijgen.

Op de dag van het symposium komen alle artikelen uit het online thema ‘Leven met kanker’ beschikbaar. Zoals altijd zijn de artikelen van NEMO Kennislink vrij toegankelijk.