Kankerpatiëntenorganisaties doen aangifte tegen tabaksindustrie

Leestijd: 2 min


NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland: Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International. Deze fabrikanten produceren en verkopen gezamenlijk bijna alle grote merken sigaretten die in Nederland op de markt zijn. Er is aangifte gedaan van zware mishandeling, de dood ten gevolge hebbende, en van valsheid in geschrifte, vanwege de opzettelijke testmanipulatie van tabaksproducenten betreffende de uitstoot van schadelijke en verslavende stoffen van sigaretten. NFK voegt zich namens de 19 aangesloten kankerpatiëntenorganisaties bij een aantal particuliere slachtoffers van roken en enkele andere organisaties die dezelfde aangifte hebben gedaan.

Roken verantwoordelijk voor 30% van alle kankersterfte
“Veel mensen realiseren zich niet hoezeer sigaretten echte moordenaars zijn. Zo’n 30% van alle sterfte door kanker wordt veroorzaakt door roken. Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan dat ze denken. Dat moet nu eindelijk eens stoppen”, aldus Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK. “Deze aangifte is echt een mijlpaal. Het maakt duidelijk dat de gevolgen van roken een heel brede groep patiënten treft. Ik ben er erg trots op dat de kankerpatiëntenorganisaties gezamenlijk een vuist maken”, aldus Marlene de Regt van Longkanker Nederland.

Doordat fabrikanten sigaretten op cruciale plaatsen van minuscule gaatjes voorzien meet testapparatuur lagere concentraties schadelijke en verslavende stoffen dan de werkelijke uitstoot is. Deze ligt in het algemeen ruim boven de toegestane wettelijke normen. Sigaretten zijn daarmee schadelijker en verslavender dan de producenten doen voorkomen. Ook wordt het publiek hierover onjuist voorgelicht.