Mantelzorger van patiënt met kanker is moe

Leestijd: 2 min


Mantelzorgers van patiënten met kanker die palliatief behandeld worden zijn moe. Bijna een kwart van de naaste verzorgers heeft last van ernstige vermoeidheid. Hoe vermoeider de terminale patiënt, hoe groter de last voor de mantelzorger, schrijven Marlies Peters (Radboudumc) en collega’s (Acta Oncol. 2014; epub 7 oktober).

 

De auteurs voerden van december 2008-juni 2010 een enquêteonderzoek uit onder 111 patiënt-mantelzorgerkoppels die ze vragen over vermoeidheid voorlegden uit de ‘Checklist individuele spankracht’ en de ‘Caregivers strain index’. Na 6 maanden vulden 75 koppels nogmaals de vragenlijsten in.

 

Van de mantelzorgers was 24% ernstig oververmoeid bij het begin van de studie. Na 6 maanden bleek dit vrijwel onveranderd (21%). Van de kankerpatiënten was 45% bij aanvang ernstig oververmoeid en bij follow-up 39%. Tussen vermoeidheid bij patiënten en vermoeidheid bij hun mantelzorgers bestond echter geen verband. Van de overbelasting die mantelzorgers ervoeren bleek meer dan 30% toe te schrijven aan vermoeidheid. De last voor hen was hoger als ook de patiënt oververmoeid was.

 

Dat de vermoeidheid bij mantelzorgers niet toenam in de loop van de tijd kan komen doordat mantelzorgers van stabiele patiënten zich aanpassen aan de situatie, aldus de auteurs. De bij follow-up uitgevallen en overleden patiënten rapporteerden bij aanvang van de studie hogere vermoeidheidsscores; er waren echter geen gegevens beschikbaar van hun mantelzorgers, dus of dit juist de patiënten waren met ziekteprogressie is niet te zeggen. Mogelijke beperkingen waren de preselectie door oncologen (selectiebias) en het feit dat de gezondheidsstatus van de mantelzorgers niet bekend was.

 

Door betere palliatieve therapieopties leven kankerpatiënten tegenwoordig langer, wat een grotere druk legt op mantelzorgers. Een goed inzicht in factoren die van invloed zijn op deze last is nodig om mantelzorgers beter te kunnen ondersteunen, schrijven de auteurs.

 

Bron: http://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/mantelzorger-van-patient-met-kanker-moe?destination=node/1261995