Congres Kanker & Leven 10 september 2021 open voor inschrijving

Leestijd: 3 min


De diagnose kanker heeft een enorme impact op het leven. Daarom pleit het vorig jaar gepresenteerde Nationaal Actieplan Kanker & Leven er onder meer voor om in de spreekkamer niet alleen over de behandeling van de ziekte te praten, maar ook over de invloed daarvan op andere aspecten van het leven, zoals werk. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat aandacht voor werk vanaf het begin wordt meegenomen in het behandelplan? En hoe vergroten we de kansen dat mensen, zowel tijdens als na hun behandeling hun werk behouden of werk kunnen krijgen dat past bij hun ambitie en mogelijkheden?  

Daarover en over de stand van zaken rond de andere actiepunten uit het Nationaal Actieplan Kanker & Leven gaat het online congres Kanker & Leven van de Taskforce Cancer Survivorship Care op 10 september 2021. Het programma staat online en de inschrijving is geopend. Meld u nu aan en profiteer van de vroegboekkorting tot en met 1 juli 2021! 

Programma 

Zangeres Lisanne Spaander vertelt vanuit haar eigen ervaring met kanker hoe belangrijk het is om samen met je behandelaar zo vroeg mogelijk in het behandeltraject onderwerpen zoals werk bespreekbaar te maken. Daarnaast praat hoogleraar en internist-oncoloog Jourik Gietema (UMCG) en tevens voorzitter van de Taskforce Cancer Survivorship Care u bij over het Nationaal Actieplan kanker & Leven. Wat is er het afgelopen jaar bereikt en waar liggen uitdagingen? 

Ook gaan diverse sprekers in op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van (late) gevolgen, medische effecten en organisatie van zorg. Daan Brandenbarg epidemioloog en programmaleider Oncologie in de huisartsenpraktijk (afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde UMCG) gaat in op de samenwerking tussen huisarts en specialist in de zorg voor patiënten met kanker. En Aafke Meerveld-Eggink, internist-oncoloog melanoom en niercelcarcinoom (Antoni van Leeuwenhoek) praat u bij over de late (medische) effecten van immuuntherapie. 

Tijdens de interactieve werksessies kunt u zelf aan de slag gaan met diverse onderwerpen: 

  • Vast aanspreekpunt voor patiënten met kanker: hoe regel je dat in netwerkverband? 
  • Formele en informele zorg, wat weet jij? 
  • Succesfactoren voor oncologienetwerken voor de gevolgen van kanker 
  • Effectief in gesprek over kanker & werk met de patiënt  
  • Neuropathie bij chemotherapie: is er iets aan te doen? 
  • Samenwerken aan voeding en beweging bij kanker over de muren van het ziekenhuis heen 
  • PROMS voor kwaliteitsverbetering en onderzoek, maar bovenal in de spreekkamer. 
  • Een praktijkvoorbeeld van betere organisatie van zorg met en rond de patiënt  

Meer informatie? Bekijk het gehele programma. 

Voor wie 

Het congres is multidisciplinair, alle zorgprofessionals zijn welkom. Verpleegkundig(en) (specialisten), medisch specialisten (oncologen, radiotherapeuten e.a.), huisartsen, psychosociale zorgverleners (psychologen, maatschappelijk werkers e.a.), paramedici (fysiotherapeuten, diëtisten e.a.), bedrijfs- en revalidatieartsen en arbeidsgeneeskundigen. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit congres.

Meld u nu aan 

Het programma staat online en de inschrijving is geopend. Als u zich nu aanmeldt dan profiteert u van de vroegboekkorting (tot en met 1 juli 2021).

Organisatie 

IKNL en NFK namens de Taskforce Cancer Survivorship Care: een landelijk samenwerkingsverband waarin professionals, onderzoekers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties hun krachten en expertise bundelen, om passende zorg voor mensen die leven met en na kanker mogelijk te maken. En in samenwerking met Congress Care en Heuvelman Sound & Vision.