dr. Olga Husson wint de Hanneke de Haes award 2022

Leestijd: 2 min


Vandaag is met groot genoegen de Hanneke de Haes award (voorheen NVPO award) aan dr. Olga Husson uitgereikt. Zij is een excellente onderzoeker en streeft, met grote betrokkenheid, naar maatschappelijke impact van haar onderzoekslijn gericht op jongvolwassenen (AYA’s) die leven met of na kanker.

In de afgelopen jaren heeft zij meer dan 160 artikelen gepubliceerd. Niet alleen dit aantal is een hele prestatie, de opgedane en verspreide kennis is van grote waarde voor vervolgonderzoek, beleid en zorg. Als associate group leader in het NKI verzorgt Olga op inspirerende wijze als copromotor de dagelijkse begeleiding van menig promovendus. Daarnaast staat samenwerking met collega-onderzoekers voor haar hoog in het vaandel. Als coördinator wetenschappelijk onderzoek zet zij zich met het AYA Zorgnetwerk in voor het verlenen van de beste leeftijdsspecifieke AYA-zorg, geïntegreerd in de medische behandeling vanaf het slechtnieuwsgesprek, aan elke AYA-patiënt in Nederland. Hierdoor herwint de AYA kracht en autonomie, kan deze zo goed als mogelijk leven met en na kanker en zich zinvol en onderscheidend inzetten voor de maatschappij (www.ayazorgnetwerk.nl)

De Hanneke de Haes award wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die ‘zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de psychosociale oncologie in Nederland’. De bijzondere verdiensten kunnen liggen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, psycho-oncologische zorgverlening, organisatie van de psycho-oncologische zorg, deskundigheidsbevordering en onderwijs en, op het terrein van bijzondere verdiensten voor de vereniging.

Met deze onderscheiding onderstreept de NVPO de inzet van dr. Olga Husson voor de ontwikkelingen binnen de psychosociale oncologie in Nederland.

In de volgende editie van het Psychosociaal Oncologisch Tijdschrift van de NVPO volgt een uitgebreidere laudatio.