ECRN Research Day: IMPACT with science

Leestijd: 3 min


Geschreven door Lina Lankhorst, promovenda Antoni van Leeuwenhoek

Op woensdagmiddag 31 mei kwam Liesbeth Smith langs in het AVL om ons te vertellen hoe we impact maken met het onderzoek dat we doen. Deze interactieve ECRN workshop begon letterlijk met een knallende presentatie; Liesbeth vertelde waarom ze hier was terwijl er op de achtergrond een video afspeelde van de oerknal waarbij opzwepende muziek klonk.

Making science sexy

Liesbeth Smit is van oorsprong Voedingswetenschapper dus weet hoe het is om onderzoek te doen. “By making science sexy” probeert zij de wetenschap interessanter te maken en onderzoekers te stimuleren dit beter naar buiten te communiceren om meer impact te maken en zo de wereld een stukje beter te maken.

Welke impact wil jij op de wereld hebben?

Tijdens de 3 uur durende workshop kwamen er verschillende dingen aan bod. Eerst legde Liesbeth uit wat impact eigenlijk is en hoe je door een duidelijke boodschap te formuleren en communiceren impact kan maken. Ze liet ons vervolgens nadenken over welke impact wij op de wereld willen hebben met ons onderzoek. 

Cognitive load verminderen

Om je boodschap aantrekkelijk te maken en gemakkelijker te begrijpen gaf zij vervolgens allerlei visualisatie en design tips mee. Een goed ontwerp kan namelijk de cognitive load verminderen, bijvoorbeeld door niet teveel tekst op een slide te zetten. Haar slides bestonden voornamelijk uit grote afbeeldingen met steeds één duidelijk statement, wat het een stuk makkelijker maakte om haar verhaal te volgen.

Creatieve opdracht

Bij het laatste onderdeel van de workshop moesten we in groepjes gaan zitten om een creatieve vorm te bedenken voor het overbrengen van onze boodschap, rekening houdend met de juiste doelgroep. Dit leidde tot hilarische ideeën, van cup cakes bakken tot golfballen uitdelen.

Kortom, een boeiende interactieve workshop. De workshop werd afgesloten met een hapje en drankje bij een restaurant waarbij we in het zonnetje konden napraten.