Een kijkje in de keuken bij het Máxima Medisch Centrum tijdens de jaarlijkse Praktijkdag van het NVPO Early Career Research Network

Leestijd: 3 min


Blog van Emily Holthuis, promovenda Antoni van Leeuwenhoek

Op woensdag 9 november kregen we tijdens de jaarlijkse Praktijkdag van het NVPO Early Career Research Network (ECRN) een kijkje in het Máxima Medisch Centrum in Utrecht.

Het Máxima MC behandelt alle kinderen die kanker krijgen in Nederland. Vanuit heel het land komen hier kinderen met hun naasten naartoe om zo goed mogelijk behandeld te kunnen worden. Het Máxima MC heeft maar één missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. De focus van deze dag lag dan ook op dit laatste: de psychosociale kant binnen de kinderoncologie.

De dag begon met een presentatie door Martha Grootenhuis. Ze gaf ons een mooie introductie over wat het Máxima MC nou precies allemaal doet en hoe veel kinderen er jaarlijks behandeld worden. Naast de specialistische zorg die in het Máxima MC wordt verricht, wordt er ook veel onderzoek gedaan. Zo worden er verschillende essentiële aspecten omtrent kanker onderzocht, van nieuwe behandelingsmogelijkheden tot aan het verminderen van de medische traumatische stress van de behandeling en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Deze informatie wordt onder andere verzameld door vragenlijsten af te nemen, bij zowel het kind als de ouder. Binnen het Máxima MC is er een expertisecentrum die deze vragenlijsten informatie centraliseert, het zogenoemde PROM Core Facility, zo vertelde Kelly van Bindsbergen.

Ook kregen wij een interessant praatje van Alied van der Aa, GZ-psycholoog in het Máxima MC. Als je als kind kanker hebt gehad, wordt je namelijk doorverwezen naar de LATER-poli, waar alle kennis over late mogelijke gevolgen in een kanker ‘survivor’ aan bod komt. Dit betreft verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld hernieuwde rouw, paniekaanvallen en chronische vermoeidheid. Over dat laatste punt praatte Raphaele van Litsenburg, kinderarts, ons bij. Zo blijkt het dat kinderen die een behandeling voor kanker zijn ondergaan, nog langdurige slaapproblemen kunnen hebben.

Tijdens en na al deze interessante sessies was er ook tijd voor interactie met andere aanwezige onderzoekers. Door middel van kleine opdrachten werden de aanwezigen gevraagd om hun kennis en ervaringen te delen met hun buurman/vrouw.

De leerzame ochtend werd afgesloten met een heerlijk verzorgde lunch waar we elkaar beter konden leren kennen en waar we de tijd hadden om na te praten over de interessante sessies. Last but not least kregen we een rondleiding door het Máxima MC waarbij we o.a. letterlijk een kijkje gingen nemen in de keuken, de muziekzaal en de research afdeling.

Dit was wederom een zeer succesvolle editie van de Research Day.