Inzicht krijgen in de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland? Handige online factsheets helpen je op weg.
Delen:
Eind 2023 is een belangrijke stap gezet met de totstandkoming van een set van 17 indicatoren voor het meten van de kwaliteit van palliatieve zorg. Nu is een vervolg gerealiseerd: de eerste resultaten per indicator zijn beschikbaar
De online factsheets bieden waardevolle inzichten en praktische handvatten voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij palliatieve zorg. Zij geven per indicator inzicht in de achterliggende waarde, cijfers, context en concrete tips voor verbeteringen.
Als voorbeeld de indicator ‘Gebruik van (meet)instrumenten en hulpmiddelen bij proactieve zorgplanning’: hieruit blijkt dat 36% van de zorgverleners regelmatig één of meerdere meetinstrumenten/hulpmiddelen gebruiken voor het ondersteunen van proactieve zorgplanning bij patiënten in de palliatieve fase.
Dit hangt samen met de mate waarin zorgverleners hiermee bekend zijn. Het gebruik van meetinstrumenten en hulpmiddelen bij proactieve zorgplanning kan zorgverleners ondersteunen om problemen en zorgen te signaleren en te monitoren. Dit ondersteunt het gesprek van proactieve zorgplanning en helpt om passende zorg en ondersteuning te bieden aan de patiënt.
Andere kwaliteitsindicatoren zijn bijvoorbeeld:
- Percentage patiënten met een herhaalrecept voor medicatie van geen of twijfelachtige klinische waarde in de laatste drie levensmaanden.
- Plek van overlijden.
- Percentage patiënten waarbij de huisarts (tot aan overlijden) palliatieve zorg verleende.
Evaluatie indicatoren
Eind 2023 is de indicatorenset voor de kwaliteit van de palliatieve zorg vastgesteld door de NPPZ II Stuurgroep. Afgelopen jaar zijn de data voor de nulmeting over 2021/2022 opgehaald en gepubliceerd op Palliaweb. Recent is de set positief geëvalueerd met de werkgroep indicatoren. De werkgroep benadrukt dat de set momenteel volledig is uitgaande van beschikbare data en zonder extra registratielast. Er is een voorstel om één indicator te laten vervallen en enkele indicatoren aan te scherpen. Daarna heeft de klankbordgroep feedback gegeven. Zij hebben nog een aantal aanvullende suggesties gedaan en adviezen gegeven voor het verder onder de aandacht brengen van de indicatoren. De projectgroep gaat met deze adviezen aan de slag. Verder staat op de planning een tussenmeting met data over 2024 en een eindmeting met data over 2026. Eind 2025 wordt de set opnieuw geëvalueerd.