Marije van der Lee benoemd op leerstoel Klinische Psycho-oncologie

Leestijd: 2 min


Marije van der Lee is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de klinische psycho-oncologie bij het departement Medische en Klinische Psychologie aan Tilburg University. De leerstoel, getiteld ‘Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie’, wordt gevestigd door het Helen Dowling Instituut (HDI), dat tot doel heeft de psycho-oncologische zorg op de kaart én op de academische agenda te zetten. De benoeming is per 3 juni ingegaan en loopt voor vijf jaar.

Het onderzoeksthema sluit naadloos aan bij het multidisciplinaire Center of Research on Psychologial and Somatic disorders (CoRPS) en ‘personalised prevention and care’ van de Tilburg School of Social Behavioral Sciences (TSB).

Psycho-oncologie

Het is bekend dat kanker gepaard gaat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een post-traumatische stress- en angststoornis en/of depressie. Zeker een kwart van de mensen blijft, ook nadat zij zijn genezen, last houden van chronische ernstige vermoeidheid. Het vakgebied van de psycho-oncologie richt zich op het voorkomen en behandelen van deze stoornissen, waardoor mensen weer in staat zijn hun leven op te pakken of juist afscheid te nemen van dit leven.

Prof. Marije van der Lee: “Veel patiënten redden zich als ze de juiste informatie krijgen, soms met ondersteuning door de arts en verpleegkundige of andere zorgverleners in het ziekenhuis. Vaak voldoet ook de psychologische (na)zorg vanuit de huisartsenpraktijk, eventueel ondersteund met online behandelprogramma’s door de praktijkondersteuner. Daarnaast is er een groep patiënten die gespecialiseerde psychologische hulp vanuit een psycho-oncologisch centrum nodig heeft.”

Meer informatie: https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/meer-nieuws/benoeming-marije-van-der-lee-psycho-oncologie