Pilot Aanpassingsstoornis bij kanker gestopt per 1 september
Delen:
Veel mensen die kanker hebben (gehad), kampen met de gevolgen van kanker en behandeling, zoals vermoeidheid, somberheid, onzekerheid en angst. Als de problemen ernstiger zijn en niet over gaan, kan er sprake zijn van een aanpassingsstoornis. In 2012 is psychologische zorg bij een aanpassingsstoornis uit het basispakket gehaald, ook bij kanker. Deze zorg werd vanaf 1 maart 2018 tot 1 september 2021 (tijdelijk) vergoed vanuit de landelijke pilot Aanpassingsstoornis bij kanker.
Pilot gestopt
De pilot Aanpassingsstoornis bij kanker is gestopt per 1 september 2021. Dit betekent dat zorgverleners, die een aanpassingsstoornis bij hun patiënt met kanker vermoeden, niet meer kunnen verwijzen naar deze gespecialiseerde hulp vanuit de pilot Aanpassingsstoornis bij kanker. Zij kunnen hun patiënten wel blijven verwijzen voor psychologische zorg bij kanker via de reguliere verwijsmogelijkheden. Samen met de patiënt kan dan gekeken worden welke zorg het best passend is en wat de mogelijkheden van vergoeding hiervoor al dan niet zijn.
Resultaten pilot
De behandelingen van patiënten die voor 1 september 2021 zijn gestart, in het kader van de pilot Aanpassingsstoornis, lopen door tot afronding dit jaar of volgend jaar.
De komende periode wordt gewerkt aan de resultaten van deze pilot. Deze resultaten worden zo snel mogelijk bekend gemaakt en gerapporteerd aan ZonMW en VWS. Het tijdelijk vergoeden van deze zorg en de resultaten van de pilot leveren het ministerie van VWS informatie op voor een beslissing of de vergoeding voor deze problematiek definitief terug kan komen in het basispakket.
Meer informatie
Lees meer informatie over de pilot Aanpassingsstoornis
Ontstaan pilot Aanpassingstoornis
De pilot – uitgevoerd door het IKNL – is ontstaan vanuit een samenwerking van het Landelijk Overleg Paramedische en PsychoSocialeOncologische Zorg (LOPPSOZ), het ministerie van VWS en ZonMw. Het ministerie van VWS maakt deze pilot financieel mogelijk. De evaluatie van de pilot kan plaatsvinden dankzij een samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Daarnaast wordt ook nauw samengewerkt met het Trimbos Instituut en de Werkgroep Richtlijn Aanpassingsstoornissen.