Pittig pitchen tijdens de jaarlijkse Research Day van het NVPO Early Career Research Network.

Leestijd: 3 min


Op woensdag 6 april 2022 vond de jaarlijkse Research Day van het NVPO Early Career Research Network (ECRN) voor jonge onderzoekers plaats. Na de vorige online editie mochten de jonge onderzoekers elkaar weer in real life ontmoeten bij het IKNL in Utrecht met als thema: pittig pitchen!

Iedereen moet in zijn leven wel eens een pitch geven en ook jonge onderzoekers krijgen er vaak mee te maken; een posterpitch op een congres, je familie vertellen over je onderzoek op een verjaardag of artsen overtuigen om mee te helpen aan de werving voor je trial. Hoe kun je dat pakkend en memorabel doen?

Hierin kregen we tips en tricks aangereikt van trainer Rudy van Beurden, die met zijn bedrijf GAAF mensen leert te boeien en te positiveren. Volgens Rudy gaat het niet per sé om wát je doet, maar vooral om hóe je het doet. We leerden verschillende verhaalelementen uit te denken en werden aangemoedigd deze op een authentieke manier te presenteren. Denk ook eens na over hoe je kunt opvallen. Begin bijvoorbeeld met de conclusie van je verhaal, loop het podium af de zaal in of vertel een persoonlijk verhaal.

Na wat komische en indrukwekkende voorbeelden door middel van “impropitchen” en een hoop tips, anekdotes en inspirerende verhalen, was het tijd om te oefenen. Bedenk wie je doelgroep is, wat je oproep tot actie is en GAAN! Met de Brabantse wijsheid – weh wilde gij – in ons achterhoofd, ging iedereen aan de slag. Aan het einde van de middag durfden drie jonge onderzoekers het aan om hun pitch aan de anderen te laten horen. De middag werd afgesloten met een borrel waarbij iedereen nog over het onderwerp kon napraten en verder kennis kon maken. Daarmee was het een zeer relevante en succesvolle editie van de Research Day.