Visie en effectief samenwerken tijdens de jaarlijkse Research Day van het NVPO Early Career Research Network

Leestijd: 2 min


Op dinsdagmiddag 16 maart 2021 vond de jaarlijkse Research Day van het NVPO Early Career Research Network voor jonge onderzoekers plaats. Dat het deze keer om een virtuele editie ging, mocht voor de ruim 30 deelnemers niet deren.

College Tour

De middag werd afgetrapt met een ‘College Tour’, met in de hoofdrol bijzonder hoogleraar en GZ-psycholoog Marije van der Lee (Helen Dowling Instituut). Deelnemers konden vooraf vragen insturen of deze live stellen. Uit een schets van haar indrukwekkende carrière, en warme woorden van enkele collega’s, blijkt ‘visie’ bij Marije centraal te staan. Met een blik vooruit maar wel open voor de ontwikkelingen van dat moment. Typerend is de combinatie tussen praktijk en onderzoek. De interesse in beiden was er al vanaf het begin van haar loopbaan, maar de samenwerking hiertussen kan beter. Terugblikkend op haar tijd als jonge onderzoeker geeft Marije aan dat het een hele leuke periode was, maar dat er soms een flinke dosis frustratietolerantie nodig is. Op de vraag of Marije tips heeft voor huidige promovendi luidt het antwoord: “Er is niet één weg of één manier. Je kunt nog alle kanten op dus niet te veel zorgen maken over de toekomst. Zorgen moet je doen, niet maken. Vraag tijdig hulp als het nodig is en maak plezier!”.

Effectief samenwerken

Het tweede deel van het programma stond in het teken van effectief samenwerken. Hoewel een drie uur durende online workshop nog best een uitdaging kan zijn, werd het met presentator Laurens van der Vuurst (Downsideup) geen moment saai. Door het interactieve karakter van de workshop werden veel ervaringen uitgewisseld: van (digitaal) communiceren in Coronatijden tot het geven van feedback op feedback. Verschillende vaardigheden werden onder de loep genomen, ondersteund door de nodige theorie waaronder de Roos van Leary en het FIETS-back model. Het uitwerken van persoonlijke casus in break-out rooms leidde tot vele nieuwe inzichten. Er werden zelfs enkele onderlinge afspraken gemaakt om over een paar weken nog eens terug te blikken op hoe opgedane kennis in de praktijk is gebracht. Als dat geen effectief samenwerken is!

Deze succesvolle editie van de Research Day laat zien dat het ECRN er ook online in slaagt om jonge onderzoekers binnen de psycho-oncologie samen te brengen. De afsluitende borrel houden we nog tegoed.