NVPO Award 2016: Karen Rutgers-van Wijlen in de spotlights!

Leestijd: 2 min


NVPO Award 2016 is uitgereikt aan een ‘bezielde ambassadeur van de psychosociale oncologie’. Al meer dan 30 jaar zet maatschappelijk werker Karen Rutgers- van Wijlen zich in voor de psychosociale oncologie. Naast het begeleiden van mensen met kanker en hun naasten, is zij expert op het gebied van deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers.

 

Ieder jaar wordt er tijdens het NVPO congres de NVPO award uitgereikt aan iemand die zich die “zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de psychosociale oncologie in Nederland.” De bijzondere verdiensten kunnen liggen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, psycho-oncologische zorgverlening, organisatie van de psycho-oncologische zorg, deskundigheidsbevordering en onderwijs en, op het terrein van bijzondere verdiensten voor de vereniging.

 

Dit jaar is de prijs uitgereikt aan Karen Rutgers-van Wijlen. Karen is directeur van het Toon Hermanshuis Amersfoort, en werk als psychosociaal hulpverlener bij Centrum Amarant. Zij heeft de prijs gekregen voor haar tomeloze inzet voor de psychosociale oncologie. Twee activiteiten lopen als een rode draad door de dertig jaar lange loopbaan van Karen: 1) begeleiding van mensen met kanker en hun naasten, zowel individueel als in groepsverband, en 2) het geven van trainingen en workshops ter bevordering van de deskundigheid van zowel professionals zoals medisch maatschappelijk werkers en verpleegkundigen, als ook vrijwilligers van bijvoorbeeld inloophuizen. Onderwerpen van haar trainingen zijn onder andere: rouwverwerking, mindfulness, omgaan met vermoeidheid en stress, werken met groepen, en zingeving en kanker. Karen is enorm gedreven om de psychosociale oncologie naar een hoger plan te tillen. Met een charmante, maar terriërachtige vasthoudendheid doet zij er bijkans alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Karen heeft zich het afgelopen jaar met veel energie actief ingezet om de deskundigheid en kwaliteit van medewerkers van Inloophuizen te bevorderen en te borgen. De hobbels die Karen daarbij tegenkwam heeft Karen met veel inzet, geduld en vasthoudendheid goed kunnen nemen. Karen wordt geroemd om haar motiveerde en inspirerende houding.  Daarnaast is zij heel bescheiden, en verzet veel werk, meestal achter de schermen. Alle reden om Karen voor haar niet aflatende, noeste arbeid en inzet op velerlei gebied van de psycho-sociale oncologie dit jaar in de spotlights te zetten!