Prof. dr. Judith Prins wint NVPO Award 2015

Leestijd: 2 min


award_judithTijdens het jaarlijkse NVPO congres dat op 20 maart jl. in Utrecht plaatsvond is de NVPO Award 2015 uitgereikt aan Prof. dr. Judith Prins. Sinds 2009 bekleedt zij de leerstoel Medische Psychologie in het Radboudumc te Nijmegen. Judith Prins heeft de Award ontvangen vanwege haar bijzondere verdiensten voor de psychosociale oncologie in Nederland. Haar verdiensten liggen zowel op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, hulpverlening en organisatie van de psychosociale oncologische zorg alsmede deskundigheidsbevordering en scholing.

 

Judith Prins is klinisch psycholoog/ psychotherapeut en begeleidt voor een deel van haar tijd kinderen en volwassenen met kanker. Thema’s die in haar wetenschappelijk onderzoek terugkomen zijn onder andere: distress, e-health, angst voor de terugkeer van kanker en vermoeidheid. Ze geeft onderwijs bij geneeskunde, tandheelkunde, verzorgt onderwijs bij de postdoctorale opleiding voor GZ-psychologen en is editor van leerboeken over Medische psychologie en Palliatieve zorg. Daarnaast is prof. Prins actief in diverse adviesraden, waaronder die van de KWF Kankerbestrijding, Alpe D’Huzes en Pink Ribbon en is zijn betrokken bij het tot stand komen van richtlijnen.

 

Ook zet Judith Prins zich op een bijzondere manier in voor de NVPO als vereniging. Haar collega’s roemen haar om haar bevlogenheid voor psychosociaal oncologisch onderzoek en beschrijven haar als iemand die onderzoekers stimuleert een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. Zij is daarvan zelf een uitstekend voorbeeld. De NVPO onderstreept met deze onderscheiding de inzet van Judith Prins voor de ontwikkeling van de psychosociale oncologie in Nederland.