Autologe of allogene stamceltransplantatie na hogedosischemotherapie is een stressvolle behandeling. Naast fysieke beperkingen ten gevolge van de ziekte en behandeling, ervaart een deel van de patiënten psychische klachten voor, tijdens en/of na stamceltransplantatie. Dit leidt tot een lagere kwaliteit van leven. Patiënten rapporteren met name depressieve symptomen (2636% in het eerste jaar na autologe transplantatie) en angst (18% in de 100 dagen na transplantatie).
Doel studie
Dit onderzoek bestudeert de effectiviteit van een ‘stepped care’interventie gericht op vermindering van psychische klachten en op verhoging van kwaliteit van leven. Aansluitend is er een aantal deelonderzoeken, welke zich richten op (a) de problemen en zorgbehoeften die ervaren worden door patiënten na stamceltransplantatie en (b) predictoren voor kwaliteit van leven na stamceltransplantatie.
Vraagstelling/ hypotheses
De studie is gericht op het vaststellen van de invloed van een stepped careprogramma op psychologische distress en kwaliteit van leven bij patiënten met een hematologische maligniteit behandeld met autologe stamceltransplantatie. Primaire uitkomstmaten zijn angst/depressieve symptomen (gemeten met de HADS) en fysieke rolfunctie als onderdeel van kwaliteit van leven (gemeten met de EORTCQLQC30). Verwacht wordt dat het stepped care programma angst en depressieve klachten zal verminderen en de kwaliteit van leven van patiënten zal verhogen.
(Klinische) relevantie
Followup zorg voor psychische klachten na behandeling met stamceltransplantatie is momenteel niet systematisch geregeld; emotionele steun, hulp bij het omgaan met problemen en verwijzing naar andere hulpverleners gebeuren gewoonlijk ad hoc. De interventie die in dit onderzoek onderzocht wordt, zal helpen om de followup zorg systematischer en vollediger vorm te geven. Centraal in het stepped careprogramma staat het verhogen van het zelfmanagement van patiënten.
Translatie/ implementatie
Het stepped careprogramma is ontwikkeld om in te passen op een zorgafdeling Hematologie. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek volgen implementatiedoelen.