Het doel van de interventie is pijnbeperkingen in het dagelijks leven van mensen met chronische pijnlijke chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie te verminderen.

image

Beschrijving interventie

De interventie heet Omarm Pijn en is een online zelfhulp training. De training is gebaseerd op Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Deelnemers leren hoe je je dagelijks leven kunt leiden met pijn, zonder dat daar alle aandacht naar uit gaat. Het doel van deze training is niet om de pijnklachten of onderliggende zenuwschade weg te nemen. Deelnemers leren met meer aandacht in het hier en nu te leven, meer te leven vanuit wat je zelf belangrijk vindt en negatieve gevoelens en gedachten rondom pijn te aanvaarden. Deelnemers leren dat aan hand van teksten, voorbeelden en oefeningen. De training bestaat uit 6 sessies (8 weken).

Wetenschappelijke evidentie

Wordt momenteel onderzocht


De effectiviteit van ACT voor chronische pijnbestrijding wordt gerepliceerd in een reeks van gerandomiseerde gecontroleerde trials. ACT wordt door de American Psychological Association beschouwd als een evidence-based behandeling voor chronische pijn, en veel Nederlandse revalidatiecentra hebben ACT geadopteerd als een van de primaire behandelwijzen voor chronische pijn. De online zelfhulp behandelingswijze zal de interventie gemakkelijk toegankelijk maken voor de heterogene groep van overlevenden van kanker met persisterende CIPN. Aangezien pijnlijke CIPN symptomen vergelijkbaar, maar toch anders zijn dan andere vormen chronische pijn waarvoor ACT reeds succesvol is ontwikkeld, wordt de interventie aanpassen aan de huidige doelgroep.