SMART: Self-Management of persons with Advanced cancer and their Relatives Trial
Eigen regie van mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten.
Delen:
Eigen regie van mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten.
Onderzoek naar schadelijke vormen van communicatie in gevorderde kanker.
Scoping review en expertmeeting naar het (non)ideaal van open informatie in gevordere kanker.
Studie over hoe we patienten met ongeneeslijke kanker goed kunnen informeren, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd.
Achtergrond Nederlandse oncologen zijn wettelijk verplicht ernstig zieke borstkankerpatiënten te informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen. Helaas is informatievoorziening vaak suboptimaal in de klinische praktijk. Doel Het doel is om te bepalen hoe oncologen ernstig zieke vrouwelijke borstkankerpatiënten kunnen informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd. Methode Via video-opnames van consulten wordt communicatie in kaart gebracht. Interviews onder oncologen en patiënten gaan in op de uitdagingen van communicatie en negatieve effecten. Dmv video-vignetten wordt het effect van specifieke communicatiestrategieen onderzocht in een experiment en de klinische praktijk.
Het doel van de interventie is pijnbeperkingen in het dagelijks leven van mensen met chronische pijnlijke chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie te verminderen.
Het prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) is een landelijke observationele cohort studie bij dunnedarm-, dikkedarm, endeldarm-, en anuskankerpatiënten die een continue bron vormt voor verschillende onderzoeksdoeleinden. De onderzoeksdatabase zal een grote variatie aan prospectieve observatiegegevens en biomateriaal bevatten waarmee kan worden onderzocht welke (intrinsieke en omgevings)factoren worden geassocieerd met overleving en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten. Hiermee hopen we nieuwe voorspellende markers te vinden voor behandelresultaten en bijwerkingen, en om nauwkeurigere diagnostische tests en efficiënte follow-up surveillance strategieën te ontwikkelen.
Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen en evalueren van een psychosociaal screeningsinstrument voor gezinnen waarin een ouder kanker heeft. Met vroege systematische screening kunnen risicofactoren bij gezinnen in kaart worden gebracht en kan zorg geboden worden die past bij de behoefte van het gezin.
‘Geestelijke zorg speelt een belangrijke rol in het welzijn van kankerpatiënten, maar er is weinig evidence-based onderzoek naar de effecten van deze zorg.’