Hoe woorden kunnen schaden
Onderzoek naar schadelijke vormen van communicatie in gevorderde kanker.
Delen:
Onderzoek naar schadelijke vormen van communicatie in gevorderde kanker.
Scoping review en expertmeeting naar het (non)ideaal van open informatie in gevordere kanker.
Studie over hoe we patienten met ongeneeslijke kanker goed kunnen informeren, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd.
Achtergrond Nederlandse oncologen zijn wettelijk verplicht ernstig zieke borstkankerpatiënten te informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen. Helaas is informatievoorziening vaak suboptimaal in de klinische praktijk. Doel Het doel is om te bepalen hoe oncologen ernstig zieke vrouwelijke borstkankerpatiënten kunnen informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd. Methode Via video-opnames van consulten wordt communicatie in kaart gebracht. Interviews onder oncologen en patiënten gaan in op de uitdagingen van communicatie en negatieve effecten. Dmv video-vignetten wordt het effect van specifieke communicatiestrategieen onderzocht in een experiment en de klinische praktijk.
Oncokompas is een online zelfmanagement hulpmiddel waarmee patiënten zelfstandig thuis hun kwaliteit van leven kunnen monitoren en op basis van hun scores krijgen zij in Oncokompas meteen persoonlijke uitleg over de verschillende domeinen van hun kwaliteit van leven en advies over nazorg.
Deze gespreksgroep/ bezinningsgroep komt 7 keer bij elkaar. In deze groep staat centraal: levensvragen, de fundamentele vragen die los kunnen komen door de confrontatie met kanker in je bestaan. Welke hulpbronnen kun je aanspreken? We maken gebruik van verhalen uit diverse tradities, poëzie, muziek, etc.
Deze interventie heeft als doel mensen te helpen het contact met hun lichaam te herstellen, weer vertrouwd te raken met hun soms zo geschonden lichaam. Dit opent de weg om ook hun emoties weer aan te durven gaan en te durven voelen wat de ziekte innerlijk teweegbrengt.
Deze brochure voor patiënten met ongeneeslijke kanker heeft als doel hen voor te bereiden op gezamenlijke besluitvorming over de behandeling.
Patiënten met gevorderde kanker aan het nadenken zetten over wat zij belangrijk vinden in het leven, ter voorbereiding op een eerste gesprek over vroeg-klinisch onderzoek.
Deze kortdurende gesprekstherapie heeft als doel depressieve- en angstklachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verhogen van patienten met uitgezaaide kanker en hun naasten.