Thema: Cognitief functioneren

image

Randomized phase II study evaluating the feasibility and efficacy of predefined de-escalating and predefined escalating R-CHOP in patients, ≥ 75 years of age, with untreated CD20-positive Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL)

Aangezien ouderen met kanker ondervertegenwoordigd zijn in oncologische clinical trials, is er gebrek aan informatie over de veiligheid en werkzaamheid van kankerbehandeling voor het groeiende aantal oudere patiënten met kanker.

Cognitieve functie met betrekking tot spraakproblemen bij hoofd-halskanker voorafgaand aan de behandeling

Dit is de eerste studie die spraakfunctie en neurocognitieve functie voorafgaand aan de behandeling in dezelfde groep patiënten rapporteert, en de invloed van alcoholverslaving op neurocognitieve stoornis voorafgaand aan de behandeling in de hoofd-halskankerpopulatie onderzoekt

  • Dr. V. Piai (Radboudumc; Radboud Universiteit; Donders Centrum voor Cognitie)

DINAMO: Diffusie Imaging en Neurocognitieve Assessment bij Mamma Oncologie. Risicofactoren voor cognitieve problemen bij borstkankerpatiënten: witte stof in de hersenen

Borstkankerpatiënten ervaren vaak cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of verminderde concentratie. Dit kan ook lang (> 1 jaar) na behandeling voortduren, terwijl er geen tekenen zijn van terugkeer van de ziekte. Cognitieve achteruitgang kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en is een vaak gerapporteerde klacht bijborstkankeroverlevers die weer aan het werk zijn.