De app heeft als doel om mensen die sinds kort kanker hebben zelfcompassievaardigheden aan te leren en hen te helpen bij de emotionele gevolgen van de diagnose.


Beschrijving interventie

Compas-Y is een mini-training van 6 weken in app-vorm, om in eigen tijd te doen. Naar verwachting kost het +- 2 uur per week (verspreid). De app is ontwikkeld samen met patiënten en verpleegkundigen. Elke week komt er een nieuw deel vrij. Er zit een logische opbouw in de mini-training. Maar dingen opslaan of overslaan kan ook. Naast de training kan er ook een lichtpuntje van de dag ingevuld worden en emoties bijgehouden worden (met optie om feedback te krijgen). Onderwerpen die aan bod komen zijn: Vriendelijk voor jezelf zijn; Omgaan met angst en onzekerheid; Goed voor je lichaam zorgen; Steun vragen aan anderen of juist grenzen stellen; Bewust worden van positieve kanten van je leven.

Wetenschappelijke evidentie

Wordt momenteel onderzocht


De interventie is ontwikkeld o.b.v. evidence-based Compassionate Mind Training (zie https://research.utwente.nl/en/publications/compassion-based-interventions-for-people-with-long-term-physical).