Amazone: Voorkomen van chronische pijn na borstkanker behandeling
Onderzoek naar het voorkomen van chronische pijn na borstkanker behandeling met online Cognitieve Gedragstherapie (CBT)
Delen:
Onderzoek naar het voorkomen van chronische pijn na borstkanker behandeling met online Cognitieve Gedragstherapie (CBT)
Als iemand kanker krijgt moeten er allerlei beslissingen genomen worden over de behandeling. Soms is er geen beste keuze en kunnen de voor- en nadelen van een behandeling per patiënt verschillen. Een arts en patiënt besluiten dan samen over de behandeling. Dit wordt samen beslissen of Shared Decision Making (SDM) genoemd.
Het doel van de interventie is het verhogen van kwaliteit van leven en verminderen van symptomen gedurende immuuntherapie behandeling.
De CAPABLE pilotstudie onderzoekt het effect, de bruikbaarheid en haalbaarheid van de CAPABLE eHealth applicatie bij melanoompatiënten tijdens de behandeling met immuuntherapie. Deze studie zal de eerste zijn die een systeem aanbiedt welke is ontwikkeld in samenwerking met patiënten en clinici, en symptoommonitoring, informatievoorziening en welzijnsinterventies in één eHealth-tool omvat.
Het verminderen van de belasting van gedeelde besluitvorming.
Vanuit het IKNL en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis loopt de ENLIVE studie: 'Systematische aandacht voor leefstijl in Zorgpad Endometriumcarcinoom.’ Dit project heeft als doel het ontwikkelen van een gesprekshulp die ondersteuning biedt aan zorgprofessionals bij 1) het inventariseren van de motivatie en barrières ten aanzien van leefstijlverandering bij patiënten met endometriumkanker, en 2) het aanbieden van een passende doorverwijzing naar een erkende leefstijlinterventie. De gesprekshulp wordt ontworpen op basis van data van interviews met patiënten en focusgroepen van zorgprofessionals, literatuuronderzoek en een Delphi consensus studie.
Het prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) is een landelijke observationele cohort studie bij dunnedarm-, dikkedarm, endeldarm-, en anuskankerpatiënten die een continue bron vormt voor verschillende onderzoeksdoeleinden. De onderzoeksdatabase zal een grote variatie aan prospectieve observatiegegevens en biomateriaal bevatten waarmee kan worden onderzocht welke (intrinsieke en omgevings)factoren worden geassocieerd met overleving en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten. Hiermee hopen we nieuwe voorspellende markers te vinden voor behandelresultaten en bijwerkingen, en om nauwkeurigere diagnostische tests en efficiënte follow-up surveillance strategieën te ontwikkelen.
Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen en evalueren van een psychosociaal screeningsinstrument voor gezinnen waarin een ouder kanker heeft. Met vroege systematische screening kunnen risicofactoren bij gezinnen in kaart worden gebracht en kan zorg geboden worden die past bij de behoefte van het gezin.
In de EMOCA-studie wordt onderzocht wat indicatoren zijn die adaptieve emoties (emoties die mensen verder helpen) en niet-adaptieve emoties (emoties die het dagelijks functioneren belemmeren) van elkaar kunnen onderscheiden in patiënten met kanker.