SCANXIETY: begrijpen, meten en verlichten van scanangst bij patiënten met uitgezaaide kanker die langdurig, levensverlengend, behandeld worden

<-- Home Kennishub

Frequente beeldvorming tijdens langdurige behandelingen voor uitgezaaide kanker kan verontrustend zijn voor kankerpatiënten, ook wel scanxiety of ‘scanangst’ genoemd.

Introductie

Een groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker krijgt systemische behandelingen zoals doelgerichte therapieën of immunotherapie en leeft daarmee nog jarenlang. De werking van deze behandelingen wordt geëvalueerd met scans/beeldvorming, variërend in frequentie. Een groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker krijgt systemische behandelingen zoals doelgerichte therapieën of immunotherapie en leeft daarmee nog jarenlang. De werking van deze behandelingen wordt geëvalueerd met scans/beeldvorming, variërend in frequentie. Frequente beeldvorming tijdens nieuwe potentieel langdurige behandelingen helpt clinici en onderzoekers, maar kan verontrustend zijn voor kankerpatiënten, ook wel scanxiety of in het Nederlands ‘scanangst’ genoemd.

Doel studie

Het doel van dit project is het beter begrijpen van scanangst, het identificeren van risicofactoren van ernstige angst en het verlichten van deze angst.

Vraagstelling/ hypotheses

Vraagstelling: Wat zijn kenmerken van scanangst? Wat zijn risicofactoren van ernstige scanangst? Welke psychosociale tools kunnen scanangst verlichten?

Methode

Het eerste deel van de studie onderzoekt kenmerken van scanangst via een nominale groepstechniek studie. In het tweede deel wordt het beloop van scanangst in kaart gebracht gedurende een scan window van 3 weken alsook socio-demografische, medische en psychosociale kenmerken die patiënten kwetsbaar kunnen maken voor het ervaren van ernstige angst. In het derde deel van de studie worden in co-creatie tools ontwikkeld om scanangst te verlichten.

(Klinische) relevantie

Scanangst is in de klinische praktijk een vaak voorkomend en onderbelicht probleem en een onvervulde behoefte bij patiënten met kanker. Door nieuwe therapieën en combinaties van behandelingen voor patiënten met ongeneeslijke kanker is de frequentie van scans/beeldvorming toegenomen. Scanangst vormt een grote belasting voor patiënten, waarbij hun kwaliteit van leven wordt aangetast. Deze studie zal bijdragen aan beter begrip van de ernst en ontwikkeling van scanangst alsook risicofactoren voor ernstige angst. Om scanangst te verlichten zullen concrete ondersteunende instrumenten ontwikkeld worden, zowel voor de psychologische als palliatieve oncologische zorg.

Translatie/ implementatie

In alle fases van het onderzoek wordt door implementatiedeskundigen en eindgebruikers meegedacht over de uiteindelijke inbedding van ondersteunende instrumenten voor scanangst in de dagelijkse praktijk. Hiermee beogen we implementatie van deze instrumenten (nadat zij haalbaar en effectief gebleken zijn) in ziekenhuizen en centra voor psycho-oncologische zorg.