Introductie
Psychologische distress treedt op bij een derde van de patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker, maar wordt in de kliniek niet altijd herkend. Om het opsporen van psychologische
distress te verbeteren wordt in de recente oncologische richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’ aangeraden regelmatig te screenen met een meetinstrument. Recente reviews laten echter zien dat het gewenste effect, vaker diagnosticeren en behandelen leidend tot minder psychologische distress, veelal níet optreedt.
Doel studie
Wij hebben het TES-programma ontwikkeld, gebaseerd op gericht selecteren (Targeted selection), gestructureerd begeleiden (Enhanced care) en Stepped care (van watchful waiting tot psychotherapie). Het doel van het onderzoek is bepalen of het TES-programma effectief is in het reduceren van psychologische distress bij patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker, in vergelijking met de gebruikelijke zorg. Primaire effectmaat is de reductie van psychologische distress. Andere effectmaten zijn de invloed van het TES-programma op kwaliteit van leven, het oordeel van de patiënt over de zorg, de herkenning en behandeling van psychologische distress, en evaluatie van de kosteneffectiviteit van het TES-programma.
Vraagstelling/ hypotheses
Het TES-programma is een kosteneffectieve aanpak voor het screenen en behandelen van psychologische distress in patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker, vergeleken met de gebruikelijke zorg.
(Klinische) relevantie
De resultaten van deze studie zullen duidelijk maken of targeted screening, enhanced care en stepped care effect hebben op het niveau van distress bij patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom. Het zal richtlijnen, waarin screening en behandeling wordt aanbevolen, ondersteunen of het wordt duidelijk dat implementatie van screening en behandeling niet tot verbetering in detectie, management en/of het reduceren van psychologische distress leidt.
Translatie/ implementatie
Als de combinatie van targeted screening, enhanced care en stepped care leidt tot een reductie van distress niveaus kan de TES-interventie geïmplementeerd worden.
Publicaties
Schuurhuizen CS et al. Nieuwe ASCO-richtlijn voor het signaleren
en behandelen van angst- en depressieve klachten
bij volwassenen met kanker (2014;11:278-83) Schuurhuizen CS et al. Does severe toxicity affect global
quality of life in patients with metastatic colorectal cancer
during palliative systemic treatment? A systematic review.
Ann. Oncol. (accepted for publication october 2016) Schuurhuizen CS et al. Screening and treatment of psychological
distress in patients with metastatic colorectal
cancer: study protocol of the TES trial. BMC Cancer. 2015
Apr 17;15:302.