SPARC studie: Seksueel rehabilitatie programma na radiotherapie voor gynaecologische kanker

Leestijd: < 1 min

<-- Home Kennishub

Door het volgen van een seksuele rehabilitatie interventie een verbetering in het seksueel functioneren in het jaar na behandeling met radiotherapie.


Beschrijving interventie

De vrouwen in de interventiegroep krijgen 1, 3, 6 en 12 maanden na radiotherapie vier ondersteuningsgesprekken van maximaal 60 minuten met een oncologieverpleegkundige. Vrouwen die zowel uitwendige- en inwendige radiotherpie hebben ondergaan krijgen 2 maanden na behandeling een extra gesprek met een de verpleegkundige, waarin eventuele problemen en instructies over pelottegebruik besproken worden. Eventuele partners worden uitgenodigd deel te nemen aan de ondersteuningsgesprekken. De vrouwen krijgen begeleiding bij hun seksuele herstel en wanneer er een partner is wordt er ook specifiek aandacht besteed aan hun seksuele herstel binnen de relatie.

Wetenschappelijke evidentie

Ja, zie onderstaande publicatie(s)


Uit de pilot studie bleek de interventie goed uitvoerbaar en acceptabel: het seksueel functioneren van de vrouwen verbeterde en de interventie bood ondersteuning bij het pelottegebruik. Daarnaast gaven de opgeleide oncologieverpleegkundigen aan zich bekwaam te voelen om de vrouwen te ondersteunen. Het is nu belangrijk om in de SPARC studie (een 'multicentre, randomized controlled trial') te onderzoeken of deze seksuele rehabilitatie interventie ook daadwerkelijk het seksueel functioneren verbetert.
Publicaties
  • Bakker, R.M. et al. (2017). A nurse-led sexual rehabilitation intervention after radiotherapy for gynecological cancer. Support Care Cancer. - publicatie openen