Introductie
Er wordt gestart met een gesprekshulp voor de zorg voor vrouwen met endometrium kanker omdat zorgverleners aangeven dat juist deze patiënten een grote behoefte hebben aan ondersteuning bij leefstijlbevordering. Van alle tumorsoorten, komt overgewicht en obesitas het vaakst voor bij endometriumkanker (80%). Het is dus vooral bij deze risicopopulatie relevant om een interventie te ontwikkelen ter bevordering van leefstijl. Daarnaast is er vooral bij endometriumkanker veel discussie is over de invulling van de nazorgconsulten, vanwege de lage kans op (niet-symptomatische) recidieven.
Doel studie
Het doel van het project is het ontwikkelen van een gesprekshulp die ondersteuning biedt aan gynaecologisch-oncologische zorgprofessionals bij 1) het inventariseren van de motivatie en barrières ten aanzien van leefstijlverandering bij patiënten met endometriumkanker, en 2) het aanbieden van een passende doorverwijzing naar een erkende leefstijlinterventie. In een
vervolgstudie zal de effectiviteit van het gebruik van deze gesprekshulp in de dagelijkse klinische praktijk verder worden onderzocht wat grootschalige implementatie kan bevorderen. Daarnaast kan de ontwikkeling van de gesprekshulp bij endometriumkanker worden gezien als ‘proof of principle’: wanneer de gesprekshulp bij endometriumkanker gunstig blijkt, kan deze worden doorontwikkeld voor gebruik bij andere (gewicht-gerelateerde) tumorsoorten.
Vraagstelling/ hypotheses
Vraagstellingen:
1. Welke wensen en behoeften hebben patiënten met endometriumkanker en zorgprofessionals (gynaecologen, gynaecologisch oncologen, verpleegkundig specialisten) ten aanzien van het bespreken van leefstijl en het aanbieden van doorverwijzingen naar erkende leefstijlinterventies?
2a. Wat is het aanbod van theoretisch en/of empirisch onderbouwde leefstijlinterventies, geschikt voor vrouwen met endometriumkanker en overgewicht/obesitas in de verschillende regio’s?
2b. Welke bewezen effectieve methodieken zijn beschikbaar voor het bespreekbaar maken van leefstijl en geschikt voor gebruik in de dagelijkse gynaecologisch-oncologische praktijk?
3. Welke elementen moeten onderdeel zijn van de gesprekshulp voor passende doorverwijzing naar leefstijlinterventies voor vrouwen met endometriumkanker, en wat zijn en praktische barrières bij de implementatie hiervan?
Methode
5 fasen
Fase 1: Focusgroepen en interviews
Fase 2a: Inventarisatie van interventieaanbod
Fase 2b: Inventarisatie van gesprekstechnieken
Fase 3: Delphi consensus studie
Fase 4: Ontwerpen gesprekshulp
Fase 5: Dissemineren van de gesprekshulp
(Klinische) relevantie
Dit project resulteert in een gesprekshulp die ondersteuning biedt bij het doorverwijzen naar leefstijlinterventies tijdens nazorgconsulten voor patiënten met endometriumkanker; circa 2200 patiënten per jaar in Nederland. Als implementatie van de leefstijl-gesprekshulp gerealiseerd wordt en gunstig blijkt, kan het ook voor andere (leefstijl gerelateerde) tumoren worden geïmplementeerd. Daarmee wordt leefstijl een integraal onderdeel van de nazorg en wordt overleving en kwaliteit van leven bevorderd.
Translatie/ implementatie
Resultaten worden gedissemineerd via bestaande platforms en gepresenteerd op relevante bijeenkomsten. Als onderdeel van deze fase wordt een e-learning module ontwikkeld van V&VN en Noordhoff Health, die wordt gebruikt door verpleegkundig specialisten. De gesprekshulp wordt tevens direct beschikbaar gemaakt voor patiënten en zorgprofessionals via Kanker.nl, Olijf.nl en de Verwijsgids Kanker. De betrokken gynaecologisch-oncologisch zorgprofessionals zullen daarnaast de gesprekshulp actief implementeren in de GOCZ ziekenhuizen.
Publicaties
de Korte, A. M., de Rooij, B. H., Boll, D., van Loon, I., Vincent, N., Hoedjes, M., Lammens, C. R. M., Mols, F. van der Lee, M. L., Vos, M. C., & Ezendam, N. P. M. (2024). Barriers and facilitators for healthy lifestyle and recommendations for counseling in endometrial cancer follow-up care: a qualitative study. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 45(1). https://doi.org/10.1080/0167482X.2024.2340465 - publicatie openen