Oncokompas
12/10/2022
Leestijd: 2 min
Psychosociaal functioneren
Cognitief functioneren
Zingeving & spiritualiteit
Fysiek functioneren & herstel
Intimiteit & seksualiteit
Werk & survivorship
Palliatieve zorg & zorg rondom levenseinde
Delen:
Oncokompas is een online zelfmanagement hulpmiddel waarmee patiënten zelfstandig thuis hun kwaliteit van leven kunnen monitoren en op basis van hun scores krijgen zij in Oncokompas meteen persoonlijke uitleg over de verschillende domeinen van hun kwaliteit van leven en advies over nazorg.
Beschrijving interventie
Oncokompas is een online zelfmanagement hulpmiddel waarmee patiënten en hun partners zelfstandig thuis hun kwaliteit van leven kunnen monitoren. Op basis van hun scores krijgen zij in Oncokompas meteen persoonlijke uitleg over de verschillende domeinen van hun kwaliteit van leven en advies over nazorg. In totaal bevat Oncokompas nu meer dan 100 onderwerpen waar mensen die geraakt zijn door kanker mee te maken kunnen krijgen, waaronder de top 10 meest voorkomende klachten. Elk onderwerp in Oncokompas is ontwikkeld in samenwerking met een expertteam. De expertteams bestaan, afhankelijk van het onderwerp, uit ervaringsdeskundigen (patiënten en naasten), artsen (medisch specialisten, huisartsen, bedrijfsartsen), verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, psychologen, theologen, en wetenschappers met expertise op een bepaald onderwerp. Oncokompas bestaat uit drie stappen: Meten, Weten en Doen. Gebruikers van Oncokompas vullen eerst een algemene vragenlijst in. Op basis van deze antwoorden komen de geschikte onderwerpen naar voren. Vervolgens kan de gebruiker die onderwerpen kiezen waarover hij of zij meer wil weten. Oncokompas volgt een stepped care model. Dat betekent: zelf als het kan en met hulp als het moet. Per onderwerp geeft Oncokompas opties voor (online) begeleidende zorg. Op basis van iemands postcode worden de zorgverleners in de buurt getoond, via de Verwijsgids Kanker die gekoppeld is aan Oncokompas. Het is mogelijk om Oncokompas meerdere keren in te vullen.Wetenschappelijke evidentie
Ja, zie onderstaande publicatie(s)
Van 2017 tot 2021 zijn drie gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) uitgevoerd bij overlevenden van kanker, bij ongeneeslijk zieke patiënten en bij hun partners. De belangrijkste redenen om Oncokompas niet te bereiken of te gebruiken waren: geen toegang tot internet, geen klachten, geen behoefte aan ondersteunende zorg of tijdgebrek. Gebruikers selecteerden veel verschillende onderwerpen, wat de toegevoegde waarde van het brede scala aan beschikbare onderwerpen aangeeft. Oncokompas verbeterde de zelfmanagementvaardigheden niet. Onder kankeroverlevers verbeterde de applicatie wel de kwaliteit van leven en tumor-specifieke symptomen; ook was Oncokompas niet duurder dan de gebruikelijke oncologische nazorg. Bij ongeneeslijk zieke kankerpatiënten en hun partners.