SMART: Self-Management of persons with Advanced cancer and their Relatives Trial
Eigen regie van mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten.
Delen:
Eigen regie van mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten.
Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek om de effecten van een multimodaal prehabilitatieprogramma te onderzoeken bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker die radicale cystectomie ondergaan.
Lange termijn gevolgen voor patiënten met hoofd-halskanker en hun naasten.
De studie richt zich op de behoefte aan ondersteunende psychosociale zorg bij oncologische patiënten, zowel in een curatief als in een palliatief traject. Het onderzoek omvat een evaluatie van de organisatie van dit soort zorg in nieuwe centra die formele en informele zorg combineren, namelijk het Patiënten Informatie Centrum Oncologie (PATIO) in Rotterdam en IntermeZZo Nazorgcentrum in Zwolle. Een van de onderzoeksvragen binnen dit project is hoe de verwijzingsfunctie voor psychosociale zorg kan worden verbeterd. Daarnaast zullen we ons richten op de groep oncologische patiënten die een diagnose of behandeling als zeer stressvol ervaren en als bijgevolg (symptomen van) post-traumatische stressstoornis hebben ontwikkeld. We zullen een kosteneffectiviteitsstudie uitvoeren naar EMDR-behandeling voor deze groep.
Landelijke infrastructuur om gezondheidsuitkomsten in kaart te brengen en interventiestudies uit te voeren onder jongvolwassenen met kanker (AYA’s)
SURVAYA studie: onderzoek naar kwaliteit van leven en late effecten bij kanker op AYA leeftijd (adolescenten en jongvolwassenen)
In de SPARC studie, een randomized controlled trial, wordt een door verpleegkundigen begeleid seksueel rehabilitatie programma vergeleken met standaard zorg voor patiënten behandeld met radiotherapie voor gynaecologische kanker.
PROSPECT: Understanding Prognosis in Palliative Cancer Care
'Met deze studie willen wij patiënten met kanker voor wie geen standaardtherapie meer voorhanden is, helpen om beter voorbereid aan de hand van eigen levenswaarden en voorkeuren een keuze te maken om wel of niet deel te nemen aan een vroeg-klinische studie.'
Om alvleesklierkanker in een vroeg stadium te ontdekken loopt sinds 2008 een studie waarin alle mensen met een verhoogd risico worden uitgenodigd voor een jaarlijkse controle met een endo-echografie (EUS) en een MRI.