Subsidiegever: ZonMW

image

Onderzoek naar de langetermijneffecten van de behandeling voor borstkanker op het hart

Uit de BLOC-I studie blijkt dat vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker na een mediane overleving van 10 jaar een verhoogd risico op een linkerventrikelejectiefractie (LVEF) <54% en een verhoogd NT-proBNP in vergelijking met vrouwen zonder kanker in de voorgeschiedenis. Het beloop van de hartfunctie bij vrouwen na borstkanker, en in hoeverre dit leidt tot symptomatisch hartfalen, is nog onvoldoende onderzocht op de lange termijn. Omdat de BLOC I-studie een eenmalige meting was, kon eventuele achteruitgang van hartfunctie niet worden geanalyseerd. Daarom willen we een tweede meting uitvoeren bij dezelfde vrouwen. Deze studie zal inzicht geven of de hartfunctie van vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker sneller achteruitgaat dan die van vrouwen zonder borstkanker in de voorgeschiedenis. Bovendien zal blijken welke factoren een snellere achteruitgang van cardiale functie voorspellen.

Hoop in palliatieve zorg: een longitudinale kwalitatieve studie

Hoop is belangrijk in de laatste levensfase: het biedt houvast voor patiënten met een ongeneeslijke aandoening (zoals ongeneeslijke kanker), hun naasten en zorgverleners. Soms is het echter lastig om met hoop om te gaan, bijvoorbeeld wanneer de hoop van de een verschilt van de hoop van de ander, of als er sprake is van wanhoop of hopeloosheid.

image

Kanker nazorg in de huisartsenpraktijk: (kosten) effectiviteit van een blended care aanpak op de leefstijl van voormalig kankerpatiënten

Het project 'Kanker Nazorg Wijzer in de huisartsenpraktijk' onderzoekt de mogelijkheid om een blended care protocol voor deze interventie te ontwikkelen en te implementeren in de eerstelijns zorg. Voormalig kankerpatiënten worden ondersteund in leefstijlverandering middels een combinatie van de Kanker Nazorg Wijzer en begeleiding van de huisarts of praktijkondersteuner ter bevordering van de kwaliteit van leven.