Thema: Communicatie & patiënteninformatie

image

Pilot study of the eHealth application ‘Cancer Patients Better Life Experience’

De CAPABLE pilotstudie onderzoekt het effect, de bruikbaarheid en haalbaarheid van de CAPABLE eHealth applicatie bij melanoompatiënten tijdens de behandeling met immuuntherapie. Deze studie zal de eerste zijn die een systeem aanbiedt welke is ontwikkeld in samenwerking met patiënten en clinici, en symptoommonitoring, informatievoorziening en welzijnsinterventies in één eHealth-tool omvat.

De ‘last van het weten’ verlichten voor ernstig zieke borstkankerpatiënten door de communicatie te verbeteren

Achtergrond Nederlandse oncologen zijn wettelijk verplicht ernstig zieke borstkankerpatiënten te informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen. Helaas is informatievoorziening vaak suboptimaal in de klinische praktijk. Doel Het doel is om te bepalen hoe oncologen ernstig zieke vrouwelijke borstkankerpatiënten kunnen informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd. Methode Via video-opnames van consulten wordt communicatie in kaart gebracht. Interviews onder oncologen en patiënten gaan in op de uitdagingen van communicatie en negatieve effecten. Dmv video-vignetten wordt het effect van specifieke communicatiestrategieen onderzocht in een experiment en de klinische praktijk.

image

ENLIVE studie: Systematische aandacht voor leefstijl in Zorgpad Endometriumcarcinoom

Vanuit het IKNL en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis loopt de ENLIVE studie: 'Systematische aandacht voor leefstijl in Zorgpad Endometriumcarcinoom.’ Dit project heeft als doel het ontwikkelen van een gesprekshulp die ondersteuning biedt aan zorgprofessionals bij 1) het inventariseren van de motivatie en barrières ten aanzien van leefstijlverandering bij patiënten met endometriumkanker, en 2) het aanbieden van een passende doorverwijzing naar een erkende leefstijlinterventie. De gesprekshulp wordt ontworpen op basis van data van interviews met patiënten en focusgroepen van zorgprofessionals, literatuuronderzoek en een Delphi consensus studie.