Persoon: E.M.A. Smets

Het communiceren van kansen uit risico predictie modellen: Informeren en Beslissen In de Spreekkamer (de IBIS-studie)

‘Beslissen om wel of geen systemische therapie voor borstkanker te ondergaan, kan moeilijk zijn. Risico predictie modellen (RPM) worden steeds vaker gebruikt om patiënten te informeren over de verwachte baat van systemische therapie. Echter, er is weinig bekend over de rol ervan in de besluitvorming en de ervaringen van patiënten.’

Vertrouwen van patiënten met borstkanker in de oncoloog: De rol van non-verbaal gedrag en culturele achtergrond

Het gesprek met de oncoloog is van belang voor vertrouwen bij vrouwen met borstkanker. Hoe de oncoloog via communicatie aan vertrouwen bij kan dragen is onduidelijk. Dit onderzoek levert adviezen op aan oncologen over hoe zij met behulp van hun non-verbale communicatie het vertrouwen van hun patiënten kunnen optimaliseren.

CHOICE Stimuleren van gedeelde besluitvorming over ongeneeslijke kanker

Zeker wanneer genezing niet meer mogelijk is, zouden de wensen en voorkeuren van de patiënt bepalend moeten zijn in de besluitvorming over de behandeling. In dit project ontwikkelden en testten we het effect van een voorbereidende brochure voor patiënten (de Gesprekswijzer) en een communicatievaardigheden training voor medisch oncologen. Doel was beide partijen beter toe te rusten voor gedeelde besluitvorming.

image

SYMPHONY

In dit project worden drie interventies voor zorgverleners (oncologen, huisartsen en verpleegkundigen) en patiënten ontwikkeld en geëvalueerd: 1) Training (blended learning) over gedeelde besluitvorming in de palliatieve oncologische zorg voor oncologen en huisartsen/verpleegkundigen; 2) Els Borst-gesprekken (gesprek tussen zorgverleners en patiënten over ervaringen met gedeelde besluitvorming in palliatieve oncologische zorg) en 3) Gesprekshulpen voor patiënten (Gesprekswijzer en Gesprekskaart). Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met NFK en Pharos.