Persoon: E.M.A. Bleiker
Delen:
Lichttherapie voor vermoeidheid na kanker
Het doel van lichttherapie is om vermoeidheid na kanker te verminderen en de slaapkwaliteit en stemming te verbeteren.
Psychosociale aspecten van screenen op alvleesklierkanker
Om alvleesklierkanker in een vroeg stadium te ontdekken loopt sinds 2008 een studie waarin alle mensen met een verhoogd risico worden uitgenodigd voor een jaarlijkse controle met een endo-echografie (EUS) en een MRI.
Het informeren van familieleden van patiënten met een erfelijk bepaald hoog risico op kanker: ondersteuning van de adviesvragers bij familiecommunicatie
“Omdat in de huidige situatie vele familieleden niet worden geïnformeerd over hun verhoogde risico op kanker, missen zij de kans om surveillance of een preventieve operatie te overwegen”
De LiFe-Guard Studie: Effectiviteit van, en ervaringen met, een jaarlijkse ‘whole-body MRI’ in families met het Li-Fraumeni syndroom
“Door het opzetten van een landelijke surveillance studie van alle TP53 mutatie families kunnen we onderzoeken of het gebruik van een whole-body MRI bijdraagt aan de detectie van tumoren in een vroeg en behandelbaar stadium wat weer kan bijdragen aan een verbeterde overleving van mensen met het Li-Fraumeni Syndroom.”
Optimale voorlichting en zorg voor mannen met borstkanker
“Kunnen mannen dan ook borstkanker krijgen?”
Patient navigation: Verbeteren van toegang tot ondersteunende zorg
Ondersteunende zorg kan een positief effect hebben op het herstel en kwaliteit van leven van mensen met kanker. Momenteel weten niet alle patiënten hoe en bij wie ze terecht kunnen voor ondersteunende zorg, wat regelmatig leidt tot onbeantwoorde zorgbehoeften. Tijdige en systematische screening, ofwel “patient navigation”, kan hier verandering in brengen.
Het effect van lichttherapie op vermoeidheid en psychosociaal functioneren in (non-)Hodgkin lymfoom survivors: de SPARKLE studie
“Na de behandeling van (non)-Hodgkin Lymfoom is meer dan 30% van de overlevenden langdurig ernstig vermoeid. De vermoeidheidsklachten hebben een negatieve invloed op het dagelijks leven van deze relatief jonge groep overlevenden. Het SPARKLE project beoogt een nieuwe interventie te onderzoeken die kanker-gerelateerde vermoeidheid gunstig zou kunnen beïnvloeden.”
Arbeidsparticipatie en kanker: terugkeer naar en behoud van werk als veranderbaar gedrag
‘Terugkeer naar en behoud van werk bij kankerpatiënten en survivors kunnen worden gezien als (veranderbaar) gedrag. Daarom is inzicht krijgen in de rol van gedragsdeterminanten van belang. Het draagt bij aan de ontwikkeling van toegespitste interventies, die de kwaliteit van het werkende leven van kankerpatiënten en survivors kunnen vergroten.’
Validatie van de Nederlandse Cancer Worry Scale (CWS)
“Door het valideren van de Nederlandstalige Cancer Worry Scale hebben Nederlandse onderzoekers en hulpverleners een kort en bruikbaar instrument in handen voor het vaststellen van niet-pathologische, maar wel klinisch relevante niveaus van ‘zorgen over kanker’.”