Partner: Antoni van Leeuwenhoek (AVL)

De ‘last van het weten’ verlichten voor ernstig zieke borstkankerpatiënten door de communicatie te verbeteren

Achtergrond Nederlandse oncologen zijn wettelijk verplicht ernstig zieke borstkankerpatiënten te informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen. Helaas is informatievoorziening vaak suboptimaal in de klinische praktijk. Doel Het doel is om te bepalen hoe oncologen ernstig zieke vrouwelijke borstkankerpatiënten kunnen informeren over behandeldoelen, opties en bijwerkingen, terwijl hiermee geassocieerde negatieve effecten worden geminimaliseerd. Methode Via video-opnames van consulten wordt communicatie in kaart gebracht. Interviews onder oncologen en patiënten gaan in op de uitdagingen van communicatie en negatieve effecten. Dmv video-vignetten wordt het effect van specifieke communicatiestrategieen onderzocht in een experiment en de klinische praktijk.

image

PROSPEC studie: onderzoek naar de follow-up en nazorg van mensen die behandeld zijn voor prostaatkanker door de huisarts of specialist

Het doel van deze studie is onderzoeken hoe we de huisarts meer kunnen betrekken bij de zorg voor mensen die behandeld zijn voor prostaatkanker. Een rol van de huisarts na de behandeling van prostaatkanker zorgt ervoor dat patiënten in hun eigen omgeving worden opgevangen waarbij de huisarts de zorg ook op de langere termijn kan blijven bieden. In de PROSPEC-studie vergelijken wij de follow-up en nazorg van mannen die behandeld zijn voor gelokaliseerd prostaatkanker van het ziekenhuis (huidige zorg) met de zorg van huisarts (interventie).