SoFiT: Study on fatigue in colorectal cancer survivors, a lifestyle intervention
Een leefstijlprogramma voor het verminderen van vermoeidheid bij mensen die dikkedarm- of rectumkanker hebben gehad.
Delen:
Een leefstijlprogramma voor het verminderen van vermoeidheid bij mensen die dikkedarm- of rectumkanker hebben gehad.
Vanuit het IKNL en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis loopt de ENLIVE studie: 'Systematische aandacht voor leefstijl in Zorgpad Endometriumcarcinoom.’ Dit project heeft als doel het ontwikkelen van een gesprekshulp die ondersteuning biedt aan zorgprofessionals bij 1) het inventariseren van de motivatie en barrières ten aanzien van leefstijlverandering bij patiënten met endometriumkanker, en 2) het aanbieden van een passende doorverwijzing naar een erkende leefstijlinterventie. De gesprekshulp wordt ontworpen op basis van data van interviews met patiënten en focusgroepen van zorgprofessionals, literatuuronderzoek en een Delphi consensus studie.
Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen en evalueren van een psychosociaal screeningsinstrument voor gezinnen waarin een ouder kanker heeft. Met vroege systematische screening kunnen risicofactoren bij gezinnen in kaart worden gebracht en kan zorg geboden worden die past bij de behoefte van het gezin.
COMMON bevordert de communicatie over complementaire zorg - zoals mindfulness of voedingssupplementen - in de oncologie.
Het project 'Kanker Nazorg Wijzer in de huisartsenpraktijk' onderzoekt de mogelijkheid om een blended care protocol voor deze interventie te ontwikkelen en te implementeren in de eerstelijns zorg. Voormalig kankerpatiënten worden ondersteund in leefstijlverandering middels een combinatie van de Kanker Nazorg Wijzer en begeleiding van de huisarts of praktijkondersteuner ter bevordering van de kwaliteit van leven.
Landelijke infrastructuur om gezondheidsuitkomsten in kaart te brengen en interventiestudies uit te voeren onder jongvolwassenen met kanker (AYA’s)
SURVAYA studie: onderzoek naar kwaliteit van leven en late effecten bij kanker op AYA leeftijd (adolescenten en jongvolwassenen)
“Wat fijn, dokter!” De meeste patiënten die geïncludeerd kunnen worden in de ENSURE studie zijn blij als ze geen uitgebreide follow-up hoeven te krijgen.
Door kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven bij patiënten met gevorderde kanker en hun naasten te onderzoeken over tijd in de palliatieve fase krijgen we meer inzicht in de ervaringen en behoeften van deze doelgroep.
“Je hebt kanker. Dat heeft zo’n impact, dat slaat zo op je aan. Ik was dus redelijk uit het veld geslagen, timide. En ja, daardoor heb ik eigenlijk veel te weinig gevraagd” (geïnterviewde patiënt >65 jaar)